In Nederland beginnen steeds meer mensen te werken als uitzendkracht. Er werken nu al zo’n 300 duizend mensen als uitzendkracht en naar verwachting zal dit blijven stijgen. Als je werkt als uitzendkracht ben je in dienst van een extern bureau (uitzendbureau). Dit bureau bemiddelt tussen jou en een opdrachtgever, waarna je tijdelijk voor die opdrachtgever aan de slag gaat. Je kunt dus fungeren als stand-in als iemand ziek is, als tijdelijk extra medewerker enz. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten voor wanneer je als uitzendkracht aan de slag wilt gaan.
Het salaris
Salaris is (één van) de belangrijkste reden(en) om te gaan werken. Over uitzendkrachten bestaan nogal eens misverstanden met betrekking tot het salaris. Veel mensen denken dat je als uitzendkracht minder verdient dan wanneer je echt voor het bedrijf in loondienst bent. Dit is echter niet waar. Als uitzendkracht heb je recht op hetzelfde salaris als iemand in loondienst die dezelfde werkzaamheden uitvoert. Let hier dus op. Wel kan het zijn dat je collega meer verdient, omdat hij of zij meer ervaring heeft of een betere opleiding heeft genoten etc.
Toeslagen en vakantiedagen
Een ander misverstand wat er bestaat als het gaat om uitzendkrachten is dat uitzendkrachten geen recht hebben op toeslagen. Hier heb je als uitzendkracht echter daadwerkelijk recht op, mits de toeslagen gebruikelijk zijn bij de opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan vergoeding voor overuren of een reiskostenvergoeding.
Net als elke andere werknemer bouw je ook als uitzendkracht vakantiedagen op over elk gewerkt uur. Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt staat in de ABU cao. Ook bouw je meestal pensioen op na een half jaar werken.
Kies voor het juiste uitzendbureau
Wat erg belangrijk is als uitzendkracht is dat je kiest voor een goed uitzendbureau. Hier zit namelijk nogal wat verschil tussen. Vakmasters is bijvoorbeeld een erg aan te raden uitzendbureau, vooral als je een baan zoekt in de bouw of techniek. Ze regelen letterlijk alles voor je en zorgen er voor dat je een pensioen opbouwt. Bij Vakmasters kijken ze goed welke baan bij je past en regelen de juiste opleidingen. Zelfs voor jonge mensen zonder ervaring en oude rotten hebben ze opties om aan de slag te gaan.