Coachend leidinggeven aan je team

Werknemers hebben behoefte aan coachende leidinggevenden. Eerder werd gezegd door Marc Lammers, voormalig bondscoach van het Nederlands dames hockeyteam, dat het bedrijfsleven veel kan leren van coaches uit de sportwereld.

 

Coaching is het aanmoedigen van de ontwikkeling van niet niet bekende kwaliteiten en het stimuleren van alles wat goed gaat. Bij coaching breng je geen kennis over, maar je probeert samen met iemand naar een bepaald doel te werken. Dit kan door te stimuleren en te motiveren. Ongeveer 80 procent van de werknemers geeft aan coaching belangrijk te vinden. Opvallend is dat dit onder jonge werknemers het belangrijkst is, hier geeft 90 procent van de werknemers aan dat ze behoeft aan coaching hebben. Coachend leidinggeven kun je leren door ervaring in het vak. Een leidinggevende denkt vaak coachend te zijn, maar daar denken de werknemers soms heel anders over.

 

Regels voor een goede coach techniek

  • Probeer met een persoonlijke stijl te coachen, het is belangrijk voor de medewerkers om te laten zien wat je wilt. Wat zijn je doelen? En hoe bereiken jullie die? Je team moet enthousiast zijn om samen ergens naartoe te werken.
  • Investeer in relaties. Een team creĆ«ren kost tijd, probeer daarom zo veel mogelijk te investeren in relaties met de groep medewerkers. Een dagje teambuilding kan er voor zorgen dat een team hechter wordt.
  • Ga voor ambitieuze doelstellingen. Stel samen met het team ambitieuze doelstellingen, de werknemers zullen hier gemotiveerd van raken en zo kun je samen naar iets toewerken.
  • Start het coachingstraject. Laat iedereen samenwerken en hun doelen te bereiken, help mee daar waar nodig.
  • Biedt leermogelijkheden en feedback aan je werknemers. Door feedback te geven en door inzichtelijk te maken wat er wel en niet gehaald is kun je de volgende keer samen met de werknemers aan de slag om het anders aan te pakken.
  • Wees geduldig als coachende leidinggevende en ga confrontaties niet uit de weg.
  • Probeer je open op te stellen en laat de werknemers altijd eerst zelf proberen een probleem aan te pakken. Je zult merken dat iedereen hier van leert in plaats van dat jij het als leidinggevende op moet lossen.

 

Coachend leidinggeven is ter bevordering van de prestaties van de werknemers, niet alleen op korte maar ook op lange termijn. Het kost wellicht een investering aan tijd, maar op de lange termijn profiteer je hier wel degelijk van. Coachend leidinggeven is iets wat steeds belangrijker wordt omdat de maatschappij verandert. Het is voor nu en de toekomst een goede manier van leidinggeven!

 

7115240061_5fe9089392

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *