Een leven lang leren

De Rijksoverheid steunt het, de meesten willen het en sommigen komen er ook echt aan toe: Een leven lang leren. Hobbymatig cursussen volgen, leren werken met de nieuwe software op je kantoor of kiezen voor een carrièreswitch. Leer je buiten werktijd of volg je juist een intern traject? Wordt dit aan je opgelegd of wil je zelf heel graag een nieuwe vaardigheid leren? Er zijn allerlei redenen om te beginnen, maar op wat voor manier leer je nou het best?

 

Boeken

Stel je voor, je wil meer weten over boekhouden. Waar begin je dan met het vergaren van kennis? De bibliotheek? Of surf je dan toch naar een bekende webwinkel om daar eens te kijken naar literatuur? Hoe je dat boek ook in handen krijgt, dit is een prima begin om de beginselen van kennis op te doen over hetgeen wat jij wil leren. Echter is het wel zo dat door de stof alleen te lezen, vaak weinig blijft hangen. Dat kan praktischer.

 

Praktijk

Je kunt er ook voor kiezen om gelijk te beginnen. Bij boekhouden zou je bijvoorbeeld al kunnen denken aan het opstellen van een balans en wat cijfers aan de debet- en creditzijde opschrijven. Verder rekenen en de balans afmaken gaat wellicht soepeler dan je had verwacht. Maar hoe zit dat ook alweer met afschrijven en hoe lang is een looptijd ook alweer? Wat meer kennis vergaren blijkt wel nodig te zijn.


Cursussen

 

Het lezen van boeken en het in de praktijk uitvoeren kan een moeilijke methode zijn om je het boekhouden (of een andere vaardigheid) eigen te maken. Je ziet niet gelijk wat je fout doet en hoe je dat kunt verbeteren. Daarom is het aan te raden om een cursus te volgen, waarbij een professional je helpt met die ene moeilijke balansopmaak. Zo breng je je kennis in de praktijk, kun je je boek erbij houden, maar word je ook op weg geholpen door een begeleider.

 

Van elkaar leren

Cursussen worden in de regel vaker gehouden in groepsvorm. Dit heeft nadelen, want de cursusleider is soms afgeleid door vragen van anderen, maar dit heeft zeker ook voordelen. De vragen van anderen kunnen namelijk ook jouw vragen zijn. Bovendien lift je vaak ook mee op de kennis van diegene die naast je zit. Bij de credit management opleiding van Cannock Chase leer je bijvoorbeeld ook van elkaar door informatie uit te wisselen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *