In financiele sector zullen 50.000 banen verdwijnen

In de komende zeven jaar zullen ongeveer 50.000 banen in de financiele sector verdwijnen. Hiermee zal één op de vijf van de 250.000 werknemers in de financiele sector in de periode tot en met 2020 zijn baan kwijt raken, dat wordt voorspelt door de vakbond de Unie.

‘Allerlei laagwaardige functies zoals baliemedewerkers zullen het veld ruimen en kantoren worden gesloten’ dat zegt Prof. Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Business Universiteit. ‘Die kostenreducties behoren tot structurele trends’. Koelewijn voorspelt een baanverlies van 2 tot 3 procent per jaar. Over zeven jaar, kom je dan aan een totaal van 20 procent baanverlies.

Dit banenverlies is te danken aan automatisering, digitalisering, kostenreductie en verzadiging van de verzekerings- en hypotheekmarkt. Unie-voorzitter Reinier Castelijk zegt dat banken en verzekeraars volgens hem bezig zijn met permanente afslankingsoperaties. Zo werd vandaag door de ING nog aangekondigd dat 1.400 banen geschrapt zullen worden. FNV Finance verwacht dat er in de komende jaren tussen de 30.000 en 80.000 banen in de bankensector zullen verdwijnen. Dat komt nog bovenop de verloren banen sinds het begin van de financiele crisis in 2008.

Het proces zal geleidelijk aan gebeuren, waardoor er niet ineens 50.000 banen minder zullen zijn. Het zal dus niet gebeuren dat ineens 50.000 mensen op straat zullen staan, dit zal verdeeld worden over 7 jaar, waardoor er in 2020 50.00 banen minder zullen zijn in de financiele sector.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *