Je theorie-examen behalen

Veel jongeren die gaan starten met rijlessen zijn voornamelijk gefocust op de praktijk, en laten de theorie even links liggen. Je wilt natuurlijk leren rijden, maar hiervoor is het ook belangrijk om de theorie onder de knie te krijgen. Als je niet weet wie er voorrang heeft heb je toch een probleem en ben je misschien wel een gevaar op de weg. Ook de regels op de snelweg en op een rotonde moet je kennen, voor je het weet rijd je tegen een fietser aan of heb je een flinke boete te pakken. Je theorie is net zo belangrijk als de praktijk, je leert alle verkeersregels en verkeersborden. Deze kennis heb je nodig omdat je niet voor altijd met een instructeur blijft rijden die ook met je mee oplet. Nadat je je rijbewijs behaald hebt moet je alles zelfstandig kunnen doen.

Theoriecursus

Heb je veel discipline? Dan kun je de theorie zelf leren, er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Het is verstandig om een theorieboek aan te schaffen en om proefexamens te maken via een cd-rom of online. Heb je wat meer moeite met zelfstandig leren? Dan zijn er ook verschillende theoriecursussen die je bij kunt wonen. Een theoriecursus wordt vaak bij een rijschool aangeboden, afhankelijk van de rijschool kun je de cursus op verschillende avonden volgen of soms op een aantal dagdelen. Tijdens deze lessen worden alle regels en verkeersborden klassikaal uitgelegd en aan het eind van de les kun je je kennis toetsen door middel van een examen. Wanneer je last hebt met je concentratie is het ook mogelijk om individuele lessen te volgen, hiervoor kun je dan contact opnemen met je rijschool.

Hoe gaat een theorie examen in zijn werk?

Vroeger was het theorie-examen zo ingedeeld dat er een medewerker van het CBR uitleg gaf over de opdrachten, waarna er op een groot scherm vragen te zien waren. Deze kon je dan beantwoorden op een kastje voor je. Sinds september 2014 is dit veranderd, iedereen heeft nu een computer met touch screen waar de vragen zichtbaar op worden. Het examen duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, 25 vragen gaan over gevaarherkenning, 30 vragen over verkeersregels en nog eens 10 vragen over verkeersinzicht. Na afloop krijg je meteen de uitslag te zien, je ziet welke vragen je fout had. Heb je het gehaald? Dan heb je nog 1,5 jaar de tijd om je praktijk te halen voordat je theorie verloopt. Kies dus voor een goede rijschool waar je je bij op je gemak voelt. Heb je last van faalangst? Kies dan een rijschool gespecialiseerd in het opleidingen van mensen met faalansgt. Autorijschool Pompert in Eindhoven is hier een goed voorbeeld van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *