MBO studie kiezen

Na het afronden van je middelbare school is het tijd om naar het middelbaar beroeps onderwijs te gaan. Afhankelijk van de keuze die je maakt duurt een MBO opleiding 2 tot 4 jaar. Na het afronden van een 4jarige MBO opleiding heb je de mogelijkheid om eventueel door te stromen naar het HBO.

 

Welke studierichting?

Er zijn binnen het MBO diverse studierichtingen, en zij zijn onderverdeeld in 8 segmenten. Horeca en toerisme, gezondheid en sport, landbouw en voeding, bouw en techniek, cultuur en communicatie, samenleving en onderwijs, recht en administratie en economie en bedrijf. Binnen deze segmenten worden er verschillende opleidingen aangeboden. Het kan zo zijn dat je het lastig vindt een goede studiekeuze te maken, in dit geval kan een studiekeuzetest je daar bij helpen. Hier kun je op je middelbare school hulp bij vragen. Op deze manier kom je erachter welke studie en wat voor beroep het beste bij jou past.

 

BOL of BBL?

BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Bij een BBL opleiding ga je 1 dag in de week naar school en werk je 4 dagen als leerling binnen een leerbedrijf. Voor bijvoorbeeld een bouwopleiding is dit ideaal, je leert op deze manier direct alles toe te passen in de praktijk. Je praktijkbegeleider zorgt ervoor dat jouw vorderingen gerapporteerd worden aan school.

BOL staat voor beroeps opleidende leerweg. Bij deze variant zit je 5 dagen per week op school, maar loop je ook stage. Tijdens je stage doe je praktijkervaring op en leer je of een bepaald beroep wel bij je past.

 

Scholen

Er zijn vele scholen die MBO opleidingen aanbieden. Sommige zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld horeca, andere in bouw. Afhankelijk van jouw studiekeuze kun je een aantal scholen gaan bezoeken tijdens de open dagen zodat je een duidelijk en helder beeld krijgt van de school en de opleiding. Het is sterk aan te raden om meerdere scholen te bezoeken om je zo goed mogelijk te oriƫnteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *