Opleiding metselaar niveau 2: wat leer je?

Metselaars zijn onmisbaar in de bouwsector. Het is een afwisselende baan waarin je naast metselwerk ook nog vaak herstelwerkzaamheden en betonwerk doet. Je werkt op allerlei bouwplaatsen voor nieuwbouw-, renovatie- en restauratieprojecten. Je kunt denken aan werkzaamheden zoals schoonmetselwerk, vuil metselwerk, voegwerk en stelwerk en je kunt zowel binnen als buiten aan de slag. Metselaars zijn specialisten die vakkundig hun werk uitvoeren, dus je hebt wel een opleiding nodig om dit werk te doen. In dit artikel kun je wat meer lezen over de opleiding tot metselaar op niveau 2 en wat je er precies mee kan.

Toelatingseisen metselaar niveau 2

Op mbo niveau 2 kun je de opleiding tot metselaar volgen. Om toegelaten te worden tot deze opleiding, heb je een vmbo-diploma nodig. Met de basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg en theoretische leerweg wordt je in principe gelijk toegelaten als je Techniek als richting gekozen hebt. Kom je van de richtingen Zorg & Welzijn, Landbouw of Economie, dan geldt als aanvullende eis dat je examen gedaan hebt in de vakken wiskunde, natuurkunde I en scheikunde I.

Opleiding metselaar niveau 2: wat leer je?

De opleiding metselaar niveau 2 duurt 2 jaar. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. In het theoretisch gedeelte zit je in de schoolbanken en krijg je vakken waarin je leert hoe je bouwtekeningen moet lezen; wat voor verschillende steensoorten, lijmsoorten en species er zijn en op welke veiligheidsaspecten je moet letten als je metselaar bent. Daarnaast krijg je ook een aantal algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. In dit laatstgenoemde vak gaat men onder andere in op zaken als het sturen van je loopbaan/carrière, hoe je een actieve deelnemer van de maatschappij wordt, wat vitaal burgerschap inhoudt en hoe je weloverwogen politieke keuzes maakt. Verder kun je in de opleiding metselaar niveau 2 ook een aantal keuzevakken volgen. In dit keuzegedeelte heb je de optie om je opleiding te verbreden of verdiepen, zodat je je kunt voorbereiden op een vervolgopleiding (zie het volgende kopje voor meer informatie). Tenslotte krijg je een aantal praktijkvakken waarin je leert hoe je moet metselen en voegen; hoe je netjes en secuur rechte en gebogen muren maakt met allerlei metselverbanden; hoe je spouwmuren en enkelsteens muren bouwt en hoe je ruimte uitspaart voor kozijnen. Het klinkt alsof je veel vakken krijgt, maar toch bevindt het grootste gedeelte van deze opleiding in de praktijk zelf. Tijdens de opleiding loop je namelijk stage bij een erkend bouwbedrijf en hiervoor ontvang je een stagevergoeding. Gemiddeld ga je elke week vier dagen bij het bedrijf aan de slag en kom je voor de vijfde dag terug naar school.

En hoe verder? Vervolgopleidingen?

Wanneer je niveau 2 hebt afgerond, kun je werken bij metselbedrijven en aannemers in loondienst, of je gaat als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren: doorstromen naar de opleiding allround metselaar niveau 3 is mogelijk. Hierna kun je zelfs doorleren op niveau 4. Je hebt dus volop doorgroeimogelijkheden en kansen om jezelf te blijven ontwikkelen in het metselaars vak. Daarnaast zijn er ook altijd aanvullende cursussen die je kunt doen als je al een werkende metselaar bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *