Steeds meer jongeren willen stukadoor worden

Je hebt jongeren die geen enkel idee hebben wat voor studierichting ze moeten kiezen na de vmbo en er zijn jongeren die juist precies weten wat ze willen na de eerste jaren voortgezet onderwijs en gericht kiezen voor de opleiding stukadoor. Sterker nog; het lijkt wel alsof steeds meer jongeren die kant op gaan. De opleiding is hip, zeker nu bouwopleidingen toch al aan populariteit winnen. Wellicht komt dit omdat er in die branche meer zekerheid op werk is, zeker als je het vergelijkt met andere beroepen.

Opleiding van twee jaar

Om stukadoor te worden heb je in elk geval het diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg nodig. Heb je die, dan kun je de twee jaar durende en buitengewoon afwisselende opleiding om stukadoor te worden volgen. Wat jongeren ook kan aanspreken – en dus wellicht ook de populariteit van de opleiding verklaart- is dat het werk is waarvan je het resultaat ook écht en meteen ziet. Je verricht immers werkzaamheden in de afbouw. Dat houdt in dat wat jij gedaan hebt, meteen zichtbaar is en vaak iets ‘afmaakt’. De manier waarop jij je werk doet, bepaalt voor een deel ook de beleving binnen zo’n gebouw of woning. Als stukadoor maak je, als je je werk goed doet tenminste, heel wat mensen gelukkig.

Afwisseling

Stukadoors werken niet alleen binnen maar ook buiten aan wanden, gevels en plafonds. Stukadoor zijn staat ook voor afwisseling want je bent werkzaam in de woningbouw en in de utiliteits- en nieuwbouw. Ook renovatie hoort bij het takenpakket van een stukadoor. Daarnaast is er nog een onderscheid tussen werken in bedrijfspanden of voor particulieren in een woning. De populaire bouwopleiding bereidt jongeren voor op alle facetten van het vak. Uiteraard hoort een stage ook bij de opleiding.

Harde werkers

Stukadoors staan doorgaans te boek als harde werkers die graag mooie dingen maken. Stukadoors moeten enig inzicht hebben en zich kunnen verplaatsen in de klant. Die bepaalt immers wat de stukadoor doet. Twee rechterhanden is in de bouw toch al een voordeel en creativiteit is een pre als je stukadoor wilt worden. Je moet immers wel raad weten als je de vrije hand krijgt een mooie grote muur aan te pakken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *