Wat doet een tegelzetter?

Een tegelzetter is iemand die gespecialiseerd is in het leggen van vloertegels en het zetten van wandtegels. Vaak heeft een tegelzetter ook ervaring met stukadoorswerkzaamheden en het aanbrengen van een cementvloer. Een tegelzetter is een zeer vakkundig beroep waar veel ervaring voor nodig is, aangezien alles secuur en vlak geplaatst moet worden. Je zal meestal binnen in badkamers en keukens worden, zowel in de nieuwbouw als bij renovatiewerkzaamheden. Maar ook komen ook grotere klussen voorbij bijvoorbeeld kleedkamers/doucheruimtes in een sporthal.

Is er een opleiding?


Mensen die aspiraties hebben om tegelzetter te worden kunnen de opleiding tegelzetter volgen. Dit is een tweejaars niveau 2 opleiding waar je alles leert over het aanbrengen van tegels op wanden en vloeren, maar ook alles over specie samenstellingen, voegen, lijmen en hoe je de tegels op maat kunt snijden. Wat als tegelzetter ook belangrijk is, is het lezen van werktekeningen, de tegels moeten immer op de juiste hoogte worden aangebracht.
Na deze opleiding kun je doorleren naar uitvoerder, werkvoorbereider of bedrijfsleider.

Fysieke gesteldheid


Het is belangrijk dat een tegelzetter fysiek in goede conditie is, ze zijn namelijk constant in beweging, tille zware objecten en gaan veel door de knieën. Het aanmaken van de specie en het er in drukken van de tegels kost ook veel kracht, ook werken ze vaak lange tijd in een bepaalde houding. Er zijn gelukkig veel hulpmiddelen die een tegelzetter kan gebruiken om de zwaardere tilwerkzaamheden te vergemakkelijken, zoals een steekwagen om zware tegels te verplaatsen, een verrijdbare mengkuip voor de specie en zuignappen om de grote tegels makkelijker te kunnen neerleggen.

Competenties van een bekwame tegelzetter


Het belangrijkste als tegelzetter is het nauwkeurig kunnen werken. Het zetten/leggen van tegels is vakwerk en vergt vaak veel ervaring. Ook moeten tegelzetters weten hoe ze badkamers kunnen aarden en waterdicht kunnen maken. De kennis van de verschillende stenen moet er ook zijn, sommige vragen nou eenmaal speciale lijmen om scheuren te voorkomen.

Toekomst


Door het groeiende aantal inwoners in Nederland en de financiële status wordt er ontzettend veel gebouwd in dit land. Er wordt geschat dat er tot 2025 een tekort is van 40.000 bekwame bouwvakkers, dus er is ontzettend veel werk de komende jaren. Gelukkig voor tegelzetters zijn ze niet alleen belangrijk voor de nieuwbouw, maar ook zeker voor renovaties en die worden er ook veel gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *