Wat ga je doen als helpende thuiszorg?

Wanneer je op zoek bent naar een opleiding om te volgen kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Wat ga je bijvoorbeeld doen als je eenmaal helpende thuiszorg bent?

Als helpende thuiszorg ben je eigenlijk het vangnet van jouw cliënten. Zieken, ouderen of mensen met een beperking kunnen soms afhankelijk van anderen zijn wanneer het gaat over thuis wonen. Om goed te kunnen functioneren thuis hebben zij extra hulp nodig. Wanneer deze extra hulp niet meer door buren, familie of vrienden gegeven kan worden kan er een helpende thuiszorg ingezet worden. De helpende thuiszorg biedt dan de zorg aan die nodig is. Dit kunnen huishoudelijke werkzaamheden zijn, maar af en toe zullen er ook verzorgende taken uitgevoerd moeten worden.

De taken van een helpende thuiszorg

De huishoudelijke taken waar je aan moet denken zijn bijvoorbeeld strijken, afwassen, stofzuigen en de boodschappen doen. Je werkt bij mensen thuis, in hun eigen omgeving, hierdoor is het extra belangrijk dat je rekening houdt met de wensen en gewoontes van jouw cliënten. Zij zijn vaak gewend om geholpen te worden door familieleden of andere bekenden. Het is belangrijk om vertrouwen op te bouwen, helemaal wanneer je ook verzorgende taken uit gaat voeren. De verzorgende taken waar je misschien mee te maken krijgt zijn bijvoorbeeld het helpen bij het aan- en uitkleden, haarverzorging, mondverzorging en helpen bij het eten.

Zelfstandig werken

Wanneer je als helpende thuiszorg aan de slag gaat werk je veel zelfstandig. Je krijgt je eigen adressen waar je je cliënten helpt. Hier ga je dus zelfstandig naartoe. Bij vragen kun je altijd terugvallen op de instelling waarvoor je werkt. Loop je ergens tegen aan? Vind je iets moeilijk? Communiceer dit dan altijd naar je leidinggevende. Je leidinggevende vertelt je ook hoe lang je ergens werkzaam bent.

Je moet er dus tegen kunnen om veel zelfstandig te werken, maar je werkt natuurlijk wel met mensen. Sommige mensen vinden het ook heel prettig dat je af en toe de tijd neemt om gezellig een praatje te maken.

Het uitgangspunt van je werk is dat je je cliënten zoveel mogelijk stimuleert om de taken zelf uit te voeren. Bij zorginstelling Helmond is dit in ieder geval altijd het uitgangspunt. Wanneer cliënten de taken met hulp van de thuiszorg zo veel mogelijk zelf uit kunnen voeren betekent dit dat ze nog enigzins een gevoel van zelfstandigheid hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *