Wat kan de bouw voor jou betekenen?

De bouwsector is een zeer grote sector, het is ook een sector die de laatste tijd flink groeit, dit zal de komende jaren ook nog wel zo blijven. Omdat de bouwsector een grote diversiteit aan beroepen bevat, is het aantal werknemers in Nederland zeer groot. Toch staan er duizenden vacatures open, mede door de groei en vraag naar nieuwbouw en mede doordat er veel vergrijzing in de sector is, het aantal werknemers dat de komende jaren met pensioen gaat is aanzienlijk groter dan bij andere sectoren. Staat jouw carrière nog in zijn kinderschoenen of wil je je graag omscholen en weet je niet precies wat je wil gaan doen? Lees dan even verder over wat de bouw allemaal voor jou kan betekenen.

Veel werk de komende jaren

Omdat de bouwsector sterk groeit en omdat er nog veel nieuwbouwplannen in de kast staan, is de verwachting dat er voor een lange tijd nog veel werk te doen is. Het aantal openstaande vacatures is ook een teken dat bedrijven zich hierop aan het instellen zijn. Werken in de bouwsector gaat ook niet alleen maar over bouwen, maar ook over het onderhoud dat er gepleegd moet worden. Dit zal de komende tijd alleen maar groeien.

Ontzettend veel diversiteit in de beroepen

Er zijn veel verschillende soorten beroepen in de bouw, het is dan ook heel breed. Van de hogere opgeleide beroepen zoals planner, tekenaar en projectleider tot de echt bouwkundige beroepen zoals timmerman, loodgieter, metselaar etc. De lijst met specialistische beroepen is eigenlijk te groot om op te noemen, dit wil echter ook zeggen dat er heel veel keuze uit beroepen is.

Het salaris

Het salaris is natuurlijk heel belangrijk, in 2018 is de nieuwe bouw cao ingegaan waarbij de lonen structureel met 5,35% omhoog zijn gegaan, ook de toeslagen en vergoedingen worden per gelijke data met dezelfde percentages verhoogd. Het verschil in salaris is natuurlijk ook afhankelijk van het beroep en het opleidingsniveau, maar de gedachte dat bouwvakkers een slecht salaris zouden hebben is zeer zeker niet waar en waarschijnlijk zal dit in de komende jaren nog verder groeien.

Hoe kom je terecht in de bouw?

Omdat de bouw zo breed is, is het vaak lastig om echt tot een bepaald beroep te komen. Gelukkig zijn er bedrijven die samen met jou gaan kijken welk beroep het beste bij jou past, bijvoorbeeld Vakmasters. Buiten dat ze ook een uitzendbureau specifiek gericht op de bouw zijn bieden ze ook enkele opleidingen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *