Wat kan een leider?

Een leider is iemand die andere personen kan aansturen en aanzetten tot verandering. Over het algemeen beschikt een goede leider over verschillende leiderschapsvaardigheden: analytisch vermogen, overtuigingskracht, sociale vaardigheden en een motiverend vermogen.

In organisaties spreekt men meestal niet van leiders, maar van managers. Het verschil zit hem in dat management vooral een rationeel proces is, gericht op de technische aspecten van leiding geven. Dit sluit niet uit dat een leider geen raakvlakken heeft met de manager Een manager of leider moet vooruit kunnen zien en verschillende mogelijke scenario’s kunnen voorstellen. Hij moet kunnen organiseren, delegeren en coördineren. Daarnaast fungeert hij vaak als controleur.

Sommige denken dat, om leiding te kunnen geven je een bepaalde aanleg moet hebben, vooral op sociaal gebied. Dit is natuurlijk niet waar, want er zijn tal van trainingen, cursussen en opleidingen die hierbij kunnen helpen. Het komt ook nog eens voor dat een huidige leider/manager in zijn vakgebied verzwakt en de mensen onder hem niet meer mee krijgt. In dit geval is een communicatietraining een goed begin. Het is niet direct een oplossing, omdat je in deze training vooral de basisvaardigheden van een manager leert. Je zult van binnenuit moeten veranderen. Probeer jezelf te herkennen in het contact met een ander, pas dan zul je een goede leidinggevende kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *