Werkloosheid bij opleidingen

Wanneer het scholen en bedrijven niet lukt om onderwijs goed af te stemmen op arbeidsmarkt, moet er ingegrepen kunnen worden. Er worden tot op het heden nog teveel mensen opgeleid die uiteindelijk werkloos blijven. Dit liet Minister Jet Bussemaker van Onderwijs donderdag 6 juni bekent in de Tweede Kamer.

Geen communicatie

Het grootste probleem hierin ligt hem bij de organisaties die erin falen te communiceren wat zij van scholen verwachten. Daarnaast bieden genoeg scholen opleidingen aan zonder arbeidsperspectief. Bussemaker wil gemeentes, opleidingen en het bedrijfsleven om 1 tafel krijgen. Ze wil niet alleen scholen dwingen samen te werken wanneer er veel dezelfde studies in een bepaalde regio worden aangeboden, maar ook wil ze kunnen ingrijpen bij wanbestuur.

Stageplaatsen

Het vinden van stageplaatsen is hedendaags een probleem voor studenten. Dit is voornamelijk zo in sectoren waar er economische problemen heersen.Voordat ze tijdelijke maatregelen treft voor extra stageplaatsen, wil Bussemaker eerst op de cijfers van Stage Barometer van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) wachten. Volgens het SBB waren er in maart 10 procent mbo leerlingen met een praktijkopleiding zonder stageplaats. Het feit dat het bieden van stageplaatsen bij organisaties ligt, betekent niet dat de overheid niet kan helpen, aldus Bussemaker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *